Luizenprotocol

Jaarlijks krijgt ongeveer 10% van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis. Hoofdluis is beslist geen drama en u hoeft uzelf niets te verwijten, als uw kind hoofdluis heeft. Het is onschadelijk, maar wel vervelend. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk van af te komen en anderen niet te besmetten.

 

Na elke vakantie controleren we op school alle leerlingen op luizen. In elke groep is een aantal ouders gevraagd om luizencontroleur te worden. Het haar van uw kind wordt door een van deze luizencontroleurs nagekeken. Het is verstandig om ook thuis uw kind regelmatig te controleren. Voor iedereen is het prettiger, als de luizen thuis als eerste worden ontdekt.

 

U ontdekt thuis luizen

Mocht u thuis luizen vinden, begin dan direct met behandelen om besmetting van anderen op school te voorkomen. Licht daarnaast direct de leerkracht van uw kind in, zodat ook andere kinderen uit de groep kunnen worden gecontroleerd. Uw kind kan gewoon naar school gaan.

 

Op school worden luizen ontdekt bij uw kind

Als de controleurs op school luizen vinden bij uw kind, dan zal de leerkracht die dag nog contact met u opnemen. Uw kind hoeft niet naar huis, maar u moet wel dezelfde dag beginnen met behandelen.

 

Hoe herkent u luizen?

Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw van kleur of roodbruin (als de luis zich gevoed heeft). De eitjes (neten) van hoofdluis zijn ongeveer 1 mm groot. Ze zijn grijswit en kunnen in eerste instantie lijken op roos. De neten kleven stevig vast aan de haren en kunnen dus niet simpel worden uitgeschud. Meer informatie over het herkennen van luizen vindt u op de website van het RIVM.

 

Hoe kunt u behandelen tegen luizen?

Het is belangrijk ook de andere gezinsleden en uzelf te controleren. Op de website van het RIVM kunt u een stappenplan vinden over de beste behandeling tegen luizen. U kunt ook informatie opvragen bij school.

 

Informeren andere ouders

Als er luizen in een groep worden geconstateerd, dan brengen we alle ouders van de school op de hoogte via de klassenouders. Ook hangen we een poster op de deur van de betreffende groep. Zo kan iedereen extra opletten en voorkomen we dat de luizen zich verspreiden.