Jeugdverpleegkundige/CJG

Heeft u vragen over de gezondheid, de ontwikkeling of het gedrag van uw kind(eren)? U kunt vertrouwelijk in gesprek met de jeugdverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Lewenborg. De jeugdverpleegkundige, de jeugdartsen en de doktersassistente vormen samen het schoolteam van het CJG en de GGD op school. 

Afspraak maken of zo binnen lopen
U kunt een afspraak maken met de jeugdverpleegkundige als u vragen heeft. Ook de leerkracht of de intern begeleider kan u adviseren om een afspraak te maken. Binnenlopen met een vraag kan elke ochtend van maandag  t/m vrijdag. In de huiskamer van het CJG is ruimte om met elkaar te praten, informatie te zoeken of een vraag te stellen onder het genot van koffie of thee.

Het ouderschap vraagt veel, het is een creatief 'beroep'. Meestal heeft u al van alles geprobeerd en bovendien is elke ouder en elk kind  anders. We zoeken daarom samen naar mogelijkheden op maat. We gebruiken de Positief Opvoeden methode (Triple P) en ontdekken vaak samen een goede oplossing voor u en uw kind.

Informatiebijeenkomsten
Elke maand heeft het Centrum voor Jeugd en Gezin een aanbod. Regelmatig wordt dat ook in de nieuwsbrief van de school gemeld. 

 • Informatie- en gespreksbijeenkomsten of een praktische cursus over onderwerpen rond het jonge kind, het oudere kind of jongeren.
 • Meestal op een ochtend en soms op een avond. 
 • Activiteiten voor ouder en kind. Dat kan iets zijn met beweging, muziek, voeding of de natuur. 
 • We sluiten aan bij de ideeën en wensen die ouders zelf aandragen!

Op (bijna) alle vrijdagen loopt de jeugdverpleegkundige Hilde Post rond half 9 op school om ouders en verzorgers te woord te staan. Meer informatie over openingstijden vindt u op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voorbeeldvragen over opvoeden en opgroeien

 • Uw kind heeft weinig zelfvertrouwen
 • Uw kind heeft moeite om naar u te luisteren
 • Uw kind heeft moeite om zich te concentreren of is erg druk
 • Uw kind is een lastige eter
 • Vragen rondom echtscheiding en omgangsregelingen
 • Vragen die betrekking hebben op problemen in het gezin (financieel, ruzies)
 • Vragen op het gebied van gewicht, gezonde voeding en een gezonde leefstijl
 • Vragen over pesten of gepest worden op school of in de buurt
 • Vragen over zindelijkheid en slapen (slaapproblemen)

Als u thuis behoefte heeft aan hulp of ondersteuning en niet precies weet waar u dit kunt vinden, kan de sociaal verpleegkundige u ook helpen.

KIES
School biedt in samenwerking met het CJG  de mogelijkheid voor kinderen om mee te doen aan de spel- en praatgroep KIES. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Het programma helpt kinderen de scheiding beter te begrijpen en beter te leren omgaan met wat voor hen moeilijk is. Lees meer over KIES.

Jeugdgezondheidszorg
In de provincie Groningen wordt de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-19 jaar uitgevoerd door GGD Groningen. Vanaf het vierde jaar komt u de medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg tegen op de basisschool. 

In groep 2 komt de doktersassistent van de GGD op school voor een onderzoek van het gehoor- en gezichtsvermogen. De kinderen worden dan ook gemeten en gewogen. De kinderen worden opnieuw gemeten en gewogen in groep 7. Lees meer over de jeugdgezondheidszorg op school.


Contact opnemen met de jeugdverpleegkundige/CJG